S kuhanjem pričaramo dom I Durch das kochen familiäre Stimmung schaffen

Podcast
Kuhajmo z Lili – Preprosto vegansko
  • preprostoveganskoavgust
    29:30
audio
29:49 Min.
Eno jabolko na dan odžene bolezen stran I Apfel – täglich ein Apfel erspart den Arztbesuch
audio
28:14 Min.
KAKO POMAGAMO S PREHRANO SEGRETI TELO? I DURCH ERNÄHRUNG DEN KÖRPER ERWÄRMEN
audio
30:12 Min.
Darovi jeseni - zgodba o buči I Der Herbst ist da – und damit der Kürbis
audio
31:53 Min.
Polnovredna prehrana od rojstva do šole I Wertvolle Nahrung von Geburt bis Schule
audio
29:58 Min.
Kuhanje poleti - z lahko hrano pomagamo ohladiti telo I Kochen im Sommer - mit leichten Speisen den Körper abkühlen
audio
29:36 Min.
Veselo druženje z otroki v kuhinji - nič več izbirčnosti I Fröhliches Zusammensein mit Kindern - keine Mäkelei mehr
audio
28:34 Min.
Divje rastoče rastline v naši prehrani - zgodba o svobodi in neodvisnosti I Wildpflanzen in unserer Ernährung – eine Geschichte über Freiheit und Unabhängigkeit
audio
28:50 Min.
SLADKORJI V VSAKODNEVNI PREHRANI I ZUCKER IN UNSERER ERNÄHRUNG
audio
29:34 Min.
Postenje I Fasten

Ukvarjanje s pripravo hrane je staro kot človeštvo. Od najbolj izvornih načinov na prostem na odprtem ognju pa vse do najbolj ustvarjalnih načinov do današnjih dni. V poslednjem desetletju ali dveh je prodaja polpripravljene hrane po relativno dostopnih cenah zelo oslabila samostojno kuhanje doma, posledično pa tudi vzdušje v medčloveških odnosih po domovih ljudi. Vse premalo se zavedamo, da kuhanje ni le priprava hrane, temveč ravno s to nikoli končano zgodbo delamo dom domačen in prijeten. Na druženje ob domači mizi so vezani prav tako vsi lepi spomini, ki nas spremljajo do konca življenja.

Vsem mladim na začetku svoje življenske poti zato kličem: „Dajmo zavihat rokave, povprašajmo svoje babice in matere kako pripravljajo nam ljube jedi, sedimo in zapišimo recepte! Vrednost teh izkušenj in vso bogastvo tega znanja tvorita neprecenljiv del dediščine kulture človekovega bivanja.“

__________________________________________________________________________________________

Die Geschichte der Zubereitung von Speisen ist so alt wie die Menschheit, von uralten Zubereitungsarten am offenen Feuer bis zu den kreativsten der Gegenwart. In den letzten Jahren ist das Kochen zu Hause wegen der günstigen halbfertigen Speisen von immer geringerer Bedeutung geworden und dadurch kam es auch zu einer Veränderung der zwischenmenschlichen Beziehungen innerhalb der Familien. Die Tatsache ist, dass das Kochen nicht bloß die Zubereitung von Speisen bedeutet, es macht unser Zuhause auch zu einem angenehmen Ort. Wir alle erinnern uns gern an gemeinsam verbrachte Zeit am häuslichen Esstisch.

Mein Rat an junge Menschen: Gebt euch Mühe, fragt eure Großmütter und Mütter, wie sie eure Lieblingsspeisen zubereiten und schreibt diese Rezepte auf. Die kostbaren Erfahrungen dieser Menschen sind ein wichtiger Teil des Kulturerbes.

Schreibe einen Kommentar